Twardość wody
Twardość wody to jej właściwość chemiczna, spowodowana rozpuszczonymi w niej powszechnie występującymi składnikami naturalnymi, takimi jak sole wapnia i magnezu, a także w znacznie mniejszym stopniu innymi substancjami, jak sole żelaza oraz manganu. Twardość wody zależy od wielkości stężenia jonów wapnia i magnezu, im większe stężenie tym większa twardość wody.
Jednostki twardości wody
Twrdość wody może być wyrażona w różnych jednostkach. Najpopularniejsze z nich to:
- Stężenie węglanu wapnia w litrze wody mg CaCO3/l
- Stopnie niemieckie oznaczane jako: °n lub °d lub°dH lub dGH
- Stopnie angielskie: °e
- Stopnie francuskie: °f lub °fH
- Milival: mval/l
- Milimol: mmol/l
Przeliczenie jednostek twardości wody
mg CaCO3/l | °dH | °e | °f | mval/l | mmol/l | ||
mg CaCO3/l | 1 mg CaCO3/l | 1 | 0,056 | 0,07 | 0,1 | 0,02 | 0,01 |
st. niemieckie | 1°dH = | 17,8 | 1 | 1,253 | 1,78 | 0,357 | 0,1783 |
st. angielskie | 1 °e = | 14,4 | 0,798 | 1 | 1,43 | 0,285 | 0,142 |
st. francuskie | 1 °f = | 10 | 0,560 | 0,702 | 1 | 0,2 | 0,1 |
milival/l | 1 mval/l = | 50 | 2,8 | 3,51 | 5 | 1 | 0,50 |
milimol/l | 1 mmol/l = | 100 | 5,6 | 7,02 | 10,00 | 2,00 | 1,00 |
Skala twardości wody
Skala twardości | mg CaCO3/l | °dH | °e | °f | mval/l | mmol/l |
woda bardzo miękka | 0-89 | 0-5 | 0-6,23 | 0-8,9 | 0-1,78 | 0-0,89 |
woda miękka | 89-179 | 5-10 | 6,23-12,50 | 8,9-17,9 | 1,78-3,57 | 0,89-1,79 |
woda średnio twarda | 179-268 | 10-15 | 12,50-18,73 | 17,9-26,8 | 3,57-5,35 | 1,79-2,68 |
woda o znacznej twardości | 268-357 | 15-20 | 18,73-24,96 | 26,8-35-7 | 5,35-7,13 | 2,68-3,57 |
woda twarda | 357-535 | 20-30 | 24,96-37,45 | 35,7-53,5 | 7,13-10,70 | 3,57-5,35 |
woda bardzo twarda | powyżej 535 | powyżej 30 | powyżej 37,45 | powyżej 53,5 | powyżej 10,70 | powyżej 5,35 |